Χρήσεις
|
Στη σύγχρονη κουζίνα, οι χρήσεις του επεκτείνονται πέρα από τη ζαχαροπλαστική και προστίθεται σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά, σε σάλτσες και ντρέσινγκ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των σύγχρονων Ελλήνων γαστρίμαργων για κάτι παραδοσιακό, αλλά και καινούργιο. Το πετιμέζι δρα και ως συντηρητικό στη χωριάτικη κουζίνα, ιδίως στα γλυκά του κουταλιού με μελιτζάνα και κολοκύθα. Το πετιμέζι περιχύνεται πάνω σε ψημένο ψωμί, σε τσαλέτια (τηγανίτες από μπομπότα - ένα παλιό πιάτο από τη Σάμο), σε μικρές χορτόπιτες από την Τήνο όπως η φεσκλόπιτα, σε περισσότερα πιάτα στην παραδοσιακή κουζίνα και τουλάχιστον σε ένα γλυκόξινο πιάτο με ψάρι, το σαβόρο, σε διάφορες εκδοχές από τις Κυκλάδες.
Η συνοδεία λουκουμάδων και τηγανίτας είναι το φόρτε του. Υποκαθιστά θαυμάσια τη ζάχαρη στα αφεψήματα, αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείται αντί άλλου σιροπιού στο παγωτό και το γιαούρτι. Επίσης στις πράσινες σαλάτες με ξύδι. Τέλος το καλοκαίρι γίνεται υπέροχο δροσιστικό ρόφημα (1 μέρος πετιμεζιού σε 4 μέρη παγωμένου νερού) καθώς και γρανίτα (1 μέρος πετιμεζιού σε 4 μέρη τριμμένου πάγου). Θρεπτική αξία (% ανά 100 γρ.):
Βrix 85,2 oBx / Yγρασία: 26,8, Πρωτεΐνες: 0,6 / Λιπαρά: 0,0 / Κυτταρίνες: 0,0 / Υδατάνθρακες: 65,9 / Eνεργειακή Αξία: 266Kcal /
Eνεργειακή Αξία: 1117Kj
Σίδηρος (≈): 1,2mg / Ασβέστιο (≈):74mg Φωσφόρος (≈): 40 mg.
|
|
Για πληροφορίες ή παραγγελίες επικοινωνήστε μαζί μας!
Χάλκι, Κορινθίας
Τηλ: 2741059278 Κιν: 6973237301
|