Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Προϊόντα

 
Πετιμέζι
Παραδοσιακό συμπύκνωμα μούστου από 100% φρέσκο σταφύλι υψηλής διατροφικής αξιας. Άριστη πηγή ενέργειας, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
 
Το πετιμέζι είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο. Η γεύση του δεν είναι μόνο γλυκιά, αλλά πολύ πιο σύνθετη, με ελαφρά πικρό υπόβαθρο. Πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο. Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη. Συγκεντρώνει τα περισσότερα  θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού και συνήθως χρησιμοποιείται:
• Αυτούσιο όπως είναι σε μικρά "πρωινά σφηνάκια" για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση: άριστη πηγή σιδήρου (αναιμίες) καταπραϋντικές ιδιότητες λαιμού (πονόλαιμος, βήχας), αντικαταθλιπτικό
• Στην μαγειρική, ως φυσικό γλυκαντικό, για μαριναρίσματα ιδιαίτερα με ξύδι σε γλυκόξυνες σάλτσες και γιά βαλσάμικες σαλάτες
• Στην ζαχαροπλαστική, με αλεύρι για την παρασκευή μουσταλευριάς και μουστοκούλουρων ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα, γιαούρτι, κέικ, κουλούρια, μπισκότα και ιδιαίτερα ως σιρόπι σε σπιτικές τηγανίτες, δίπλες και λουκουμάδες.
 
Τα προϊόντα μας

Το πετιμέζι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης, το οποίο μάλιστα διατηρείται πολύ καιρό εκτός ψυγείου. Το σκούρο αυτό παχύρρευστο ελιξίριο γλυκαίνει τον ουρανίσκο του ανθρώπου εδώ και αιώνες.
 
Άρθρα για τις θρεπτικές του ιδιότητες είναι γεμάτα από αναφορές στην ιστορία του, που πάει πίσω στην Μινωϊκή εποχή, καθώς και σε πολλές και διάφορες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.
 
Με άλλα λόγια το αρχαίο γλυκαντικό μας -να φανταστείτε ότι ο βιολόγος, γαστρονόμος και ρήτορας, μεταξύ άλλων, Αθήναιος (τέλη 2ου - αρχές 3ου αι. μ.X.) περιγράφει στα γραπτά του μια συνταγή ψαριού με πετιμέζι- κάνει ένα δυναμικό comeback. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν παραδοσιακά το βασικό γλυκαντικό σε κάθε ελληνικό σπίτι, το οποίο εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει ένα είδος αξιολογικής κλίμακας για τον μούστο που διαφοροποιούσε το γλυκαντικό από το πόσο είχε βράσει και πήξει. Υπήρχε ο γλεύκος που εκτιμάται ότι ήταν κάτι που έμοιαζε με τον φρέσκο μούστο από υπερβολικά ώριμα σταφύλια. Το έψημα ήταν συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών με την πυκνότητα του μελιού, που συχνά αντικαθιστούσε το τελευταίο. Ο εψετός ήταν λίγο λιγότερο πυκνός.

 


 

Σταφίδες
Οι σταφίδες έχουν υψηλή θρεπτική αξία γι' αυτό και συνιστώνται στους αθλητές, όμως έχουν παράλληλα και υψηλή θερμιδική αξία. Περίπου 100 γραμμάρια σταφίδες έχουν 250 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδες αντιστοιχεί σε 8 φλιτζάνια φρέσκο σταφύλι!

Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου ενώ περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Βρίθουν σακχάρων, από 67-72%, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι φρουκτόζη.
Περιέχουν, τέλος, αντιοξειδωτικά και ένα μικρό ποσοστό βιταμίνης C.

Λόγω των θρεπτικών ουσιών τους, οι σταφίδες βοηθούν στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, μειώνουν την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων και της χοληστερόλης.

Αν και κανείς θα πίστευε ότι είναι επιβλαβείς για τα δόντια, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης και της κολλώδους φύσης τους, στην πραγματικότητα οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια του στόματος που ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα, καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, εμποδίζουν την προσκόλλησή τους στα δόντια και τα ούλα και εμποδίζουν τη δημιουργία οδοντικής πλάκας.

Η μαύρη σταφίδα είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη και νάτριο και έχει υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C, μαγγανίου, σιδήρου και καλίου.

Είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών με αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή δράση και αγγειοδιασταλτική δράση.
 

 


 

Διάφορα Προϊόντα
 
 

Για πληροφορίες ή παραγγελίες επικοινωνήστε μαζί μας!
Χάλκι, Κορινθίας
Τηλ: 2741059278 Κιν: 6973237301